ICT-sector & MVO: zie je wel…

Eerlijkheid duurt het langst, ook in het zakenleven

In mijn eerdere blog uit april dit jaar was mijn stelling: ‘de ICT-sector is –qua imago- de financiële sector van morgen’.

Het vandaag verschenen rapport ‘ICT-falen’ van de commissie Elias bevestigt dit.

Serieuze bedragen

Kort gezegd gaat het om tussen de 1 en 5 miljard (!) euro per jaar die niet goed besteed wordt. Geen kleinigheidje dus.

Auto zonder stuur

Ok, er is sprake van ICT-onkunde bij de overheid. Maar we kunnen gerust stellen dat die onkunde er in alle niet-ICT sectoren. Daar is het nu eenmaal een specialisme voor.

Ernstiger is het laakbare gedrag aan de bedrijvenkant. Het voorbeeld dat commissievoorzitter Elias gaf was ‘als de overheid een auto zonder stuur bestelde dan leverde de sector dat gewoon.’ Wetende dat het niet zou gaan werken en er dus meerwerk zou gaan volgen.

Zorgplicht

Hiermee voldoet de sector niet aan zijn zorgplicht. Als er een groot kennisverschil is tussen leverancier en afnemer is er per definitie sprake van een zorgplicht. Het ICT-bedrijf dient de klant te informeren over het ontbrekende stuur. ‘U vraagt wij draaien’ is hier kort gezegd maatschappelijk onverantwoordelijk.

Noodmaatregelen

Gevolg is dat nu niet alleen de overheid maar ook de sector met een probleem zit. De commissie kondigt namelijk stevige noodmaatregelen aan. Het is het verschil tussen korte termijn winst en lange termijn waarde toevoegen. ‘Eerlijkheid duurt het langst’ zullen we maar zeggen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *