Maatschappelijk Jaarverslag wordt verplicht

Waarom het verstandig is een maatschappelijk jaarverslag te hebben

Maatschappelijk Jaarverslag - eigen plaatjeFinanciële jaarverslagen zijn handige dingen. Ja, het kost tijd om ze samen te stellen, maar zou het niet veel meer tijd kosten om elke keer al die vragen los te moeten beantwoorden? Vragen van de belastingdienst, de Gemeente, uw accountant en vele andere stakeholders. Bij elke vraag moet u dan opnieuw de cijfers induiken.

Zo is het ook met Maatschappelijke jaarverslagen. Daarin staan naast uw financiële, ook uw maatschappelijke prestaties, zeg maar uw sociale en ecologische ‘winst- en verliesrekening’. En aangezien juist daar steeds meer stakeholders in geïnteresseerd zijn is het verstandig om er structureel over te gaan rapporteren zodat u de vragen makkelijk en goed onderbouwd kunt beantwoorden.

U bent meer dan cijfers

Niet alleen is het efficiënt, het is ook verstandig. Het stelt de organisatie in staat om heldere doelen én prestaties te vermelden. Dat geeft toch een veel realistischer beeld? Uw organisatie is tenslotte meer dan een verzameling cijfers!

Voorbeeld

Stel u bent aannemer in de bouw. Dan zijn onder andere veiligheid en CO2-uitstoot belangrijke aandachtspunten. Grote kans dat u daar al specifiek aandacht aan besteedt. Dan is het handig dit op te nemen in de jaarverslagen.

Bijvoorbeeld: ‘Doel veiligheid in 2014 was minder dan 1 incident per 1.000 werkuren. Dat is net niet helemaal gehaald. Inmiddels zijn er verbeteringen aangebracht en voor 2015 is het doel 1 per 1.100.

Hiermee is voor alle belanghebbenden helder waar u voor staat, wat u belangrijk vindt en hoe u zich daarmee onderscheidt. Hetzelfde geldt voor de CO2-uitstoot: doelen stellen, meten en rapporteren.

Openheid = verbeteren

Onderzoek laat zien dat het publiekelijk vermelden van doelen automatisch leidt tot verbeteringen omdat het werkt als extra stimulans. Denk maar eens aan de eigen goede voornemens: door ze aan iedereen te vertellen is de slagingskans veel groter dan wanneer u ze voor zich houdt!

Serieuzer aanbesteden

Ook voor aanbestedingen is zo’n Maatschappelijk jaarverslag praktisch. En het komt veel serieuzer over dan het bij elkaar grabbelen van een lijstje aan ‘duurzame activiteiten’. Over het hoe hoeft u zich geen zorgen te maken: volg gewoon de internationale GRI-richtlijnen; die zijn daar speciaal voor gemaakt.

Verplichting

Tot slot, mocht u met bovenstaande nog niet overtuigd zijn: per 2017 wordt het Maatschappelijke Jaarverslag verplicht voor grote bedrijven (> 500 medewerkers). Dan kunt u er maar beter klaar voor zijn. Ook dat is verantwoord ondernemen!

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *