Maatschappelijk Verantwoord Burgerschap – MVB

Burgers kijken –terecht- kritisch naar bedrijven en overheid als het gaat om gedrag. Maar hoe verantwoord zijn wij zelf?

Dit is een waargebeurd verhaal.

Een vrouw loopt op een parkeerplaats achter een auto langs. Een bestuurster ziet haar niet en rijdt achteruit. Gevolg: gebroken been, ribben en ander letsel. De bestuurster stapt geschrokken uit en verontschuldigd zich meermaals. Beide vrouwen gaan naar het politiebureau voor een proces verbaal.

Onderweg belt de chauffeuse haar man om het ongeluk te melden. ‘Ontken alles’ is zijn advies en dat wordt ook opgevolgd.

Het slachtoffer ziet zich nu geconfronteerd met niet alleen fysieke schade, maar –en dat is voor haar veel erger – met een plotseling ontkennende dader met alle verzekeringsellende van dien. Zo’n 3 maanden na het ongeluk gaat lopen weer een stuk beter, maar de psychische schade is groter en blijvender. Het raakt namelijk aan het basale gevoel van vertrouwen.

Verwacht het betreffende echtpaar openheid, transparantie en integriteit van bedrijven en overheid? Hebben zij wellicht een klacht ingediend bij een verzekeraar vanwege een woekerpolis? Zijn ze boos op ‘de politiek’ vanwege vermeend eigenbelang?

Naast maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) kunnen we ook de term maatschappelijk verantwoord burgerschap introduceren – MVB. Daar is geen richtlijn voor zoals ISO 26000 voor bedrijven, en ik hoop ook van harte dat die er nooit hoeft te komen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *